13.10.2016 1Център за „подкрепена“ заетост, създаден в рамките на едноименен проект, изпълняван от Национален алианс за социална отговорност (НАСО) в партньорство със Сдружение „Агенция за социално развитие – Вижън“ и съфинансиран от Фонд „Социална закрила“ по договор № РД04 – 195/01.09.2016 г., проведе специализирано обучение за хора с увреждания с цел мотивирането им за намиране на работа на отворения пазар на труда. Обучението бе ръководено от Ивелина Василева, дипломиран психолог и специалист в Центъра за „подкрепена“ заетост. То се проведе в офиса на Центъра в гр. Варна и бе разделено на два модула – от 11:30 ч. и от 15:30 ч. –, като целта бе обучаемите лицa да са в по-малки групи, за да може всяко от тях да се включи активно и да получи отговор на всички поставени въпроси.

13.10.2016 2

В тренинга взеха участие общо около 20 души с различни увреждания, в трудоспособна възраст и с желание да започнат работа. Включените в програмата теми бяха свързани с коментиране на силните и слаби страни от характера на хората с увреждания, както и с това как те биха се отразили на представянето им при започване на работа. Обучението бе насочено и към препоръки за правилно поведение по време на интервю за работа, като тук бяха засегнати основни теми, свързани с най-често задавани въпроси, правила при формална комуникация, дрескод и др. Участниците също имаха възможност да усвоят умения за изготвяне на автобиография и мотивационно писмо за работа. В края на тренинга бе проведена кратка дискусия, която даде поле за изява на всички, които имаха допълнителни въпроси, свързани с програмата на обучението, като бе коментирана и необходимостта от провеждането на повече подобни мероприятия в бъдеще. 
Всички участници в тренинга, а и други лица с увреждания, подали заявление за включване в услугата „подкрепена“ заетост, ще могат да получат индивидуални консултации, помощ при изготвянето на професионален профил и контакти на работодатели, предлагащи подходящи работни места. За повече информация, можете да се свържете с представител на Центъра за „подкрепена“ заетост на и-мейл адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. 
 

Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Създаване на Център за „подкрепена“ заетост на хора с увреждания“, съфинансиран от Фонд „Социална закрила“ по договор № РД04 – 195/01.09.2016 .